Besparen op je motorverzekering

Honda CMX500 Rebel

Verzekeringen….geen lekker onderwerp, eerder lastig want verplicht en oersaaaai. Je moet dingen uitzoeken, moeilijke termen, contracten en het kost geld. Toch is het wel belangrijk dat je een paar dingen weet, die leggen we hier graag uit.
Het mooiste aan verzekeringen is dat je eigenlijk zelf kunt bepalen hoeveel geld je daar aan uit wilt geven. Je kunt namelijk op verschillende manieren proberen om het maandbedrag flink te verlagen. Die besparingen bepreken we hieronder, samen met wat algemene zaken die je moet weten. PS: Dit is geen gesponsorde content!

Informatie, tips en 9 bespaaropties

Je kunt grofweg uit 3 soorten motorverzekeringen kiezen, WA (Wettelijk Aansprakelijk) deze verzekering is voor iedereen verplicht. Daarboven is er een WA+ variant hierin wordt ook bijvoorbeeld diefstalschade gedekt. De meest complete dekking is All Risk waarbij ook ongeval-schade aan jouw eigen motor is gedekt. Naast deze basis indeling kun je nog van alles bijverzekeren, zoals aangebrachte accessoires, kleding, of het uitkeren van de nieuwwaarde ipv de dagwaarde van een motor. Ook de hoogte van uitkeren kan verzekerd worden, standaard zit er bijvoorbeeld €1000,- aan kleding maar een doorrijder heeft al gauw voor €2000,- aan kleding aan zn lijf, dat verschil is dus bij te verzekeren.

Op de maandelijkse verzekeringspremie valt vaak wel wat te besparen!

Besparen, hoe pak je dat aan?

1 Vergelijken

Je kunt bij het eerste de beste zoekresultaat in Google doorklikken en zo een verzekering afsluiten maar dan betaal je geheid teveel. Het loont zeker de moeite om even wat rond te shoppen en zaken in de dekking met elkaar te vergelijken. Open een Excel-sheet en zet wat kolommen naast elkaar waaronder je de dekking van verschillende aanbieders kunt noteren. Als de accessoire-dekking van verzekeraar A slechts €500,- is en je krijgt voor datzelfde maandbedrag bij verzekeraar B €2000,- dekking voor is dat een goede afweging.

Honda CRF Africa Twin 2016 vs 2020
Ze lijken op elkaar maar zijn het niet!

2 Bulkkorting

Kijk of jouw huidige verzekeringsmaatschappij aan ‘stapel-kortingen’ doet, hoe meer verzekeringen je afsluit des te hogere pakketkortingen soms mogelijk zijn. Dit kan soms wel oplopen tot meer dan 5% op ál je verzekeringen, dus ook van je huis/auto/boot, etc.

3 Groepskorting

Ook bij motoren is er soms collectiviteitskorting mogelijk. Ben je lid van een vakbond of motorclub? Onderzoek dan of de verzekeringsmaatschappij daarvoor kortingsregelingen heeft.

4 Schadevrije jaren

Je kunt meestal niet al je schadevrije jaren van de auto overzetten naar je motor, ze kunnen veelal maar op 1 voertuig ingezet worden. Er zijn verzekeraars die wel een korting geven als je een goede staat van dienst hebt, voorwaarde is dan wel dat je je auto én motor bij dezelfde maatschappij moet verzekeren.

5 Schorsen

Als je alleen een mooi-weer-rijder bent kan het voordeliger zijn om je motor tussen oktober en maart uit de verzekering en wegenbelasting te halen. Let op: hier zitten wel kosten aan, dus bereken eerst of dit de korting op je premie rechtvaardigt. Let ook op dat je motor dan nog wel verzekerd is tegen diefstal of vandalisme. Heeft eigenlijk alleen zin bij een All-risk verzekering.

6 Minder rijden / kilometer korting

Sommige verzekeringen zijn voordeliger als je minder kilometers rijdt, hier kleeft ook een keerzijde aan. Controleer en corrigeer elk jaar hoeveel km je daadwerkelijk rijdt anders ben je onderverzekerd. Bij een ongeval krijg je dan een percentage van de verzekerde dekking uitgekeerd!

7 Eigen risico en jaarpremie

Hoe hoger je eigen risico des te lager je maandpremie, mocht je schade krijgen dan moet je uiteraard ook een groter gedeelte zelf betalen, een sigaar uit eigen doos dus? Veel verzekeringen bieden nog een minimale korting als je je jaarpremie in 1x betaald ipv maandelijks, dat is wel gewoon besparen.

8 Regiotoeslag

Wonen in de randstad heeft voordelen maar is vaak ook duurder. Ook is de kans op schade en diefstal hier groter dan op het platteland. Op basis van je postcode wordt vaak de premie berekend. Pakt dit heel ongunstig voor je uit? Kijk dan of een andere verzekeraar deze regeling niet kent.

9 Leeftijdstoeslag

Jong zijn is leuk maar door gebrek aan ervaring veroorzaak je sneller schade. Op basis van je leeftijd wordt vaak de premie berekend. Pakt dit ongunstig voor je uit? Kijk dan of een andere verzekeraar deze regeling niet kent.


Opzittende verzekering misvatting

Vrij recent was er een klant die zei dat hij geen (extra) opzittende verzekering nodig had omdat hij altijd alleen rijdt. Dat is dus een grote misvatting, de opzittende verzekering gaat (ook) over jou als bestuurder! Het gaat hier om een vergoeding voor medische behandeling, misgelopen salaris en kosten van aanpassingen bij invaliditeit voor jou, alsook de passagier. Vaak dekt je ziektekostenverzekering niet genoeg.

2022 HONDA NT1100
Motorrijden buitenland regelgeving

Buitenland

De meeste verzekeringen dekken ook in het buitenland, kijk vooraf wel in de papieren welke landen uitgezonderd zijn. Voor het verzekeren van je bagage en gezondheidsrisico’s kun je een reisverzekering afsluiten. Pechhulp in het buitenland is ook apart te verzekeren.

Voor kleding en accessoires krijg je vaak maar een paar jaar iets uitgekeerd!

Daarna is het voor de verzekeraar al waardeloos/afgeschreven en geldt er geen vergoeding meer.

Dan nog dit – TIPS!

Bij een eventuele claim bij je verzekering is het goed als je al de bonnetjes van je aankopen kunt overhandigen, dus ook van je kleding, slot, helm en Tomtom etc. Bewaar deze dus zorgvuldig bij elkaar in een speciaal ‘motormapje’ al dan niet digitaal.

Elke verzekeringsmaatschappij heeft zn eigen regels en voorwaarden, lees ze écht een keer door en trek er conclusies uit, zoals bijvoorbeeld: Maak foto’s van waar en hoe je je motor op slot zet, meldt het verlies van een originele sleutel en controleer de dekking van extra’s en kleding. Een nieuw Gore-tex pak of dure helm zorgt er misschien voor dat je over de maximale uitbetaling van kleding komt. Een dure Akrapovic uitlaat is bij sommige verzekeraars een accessoire bij ander maakt het weer gewoon deel uit van de motorfiets.

Het lijkt aantrekkelijk om als jonge rijder de motor (en verzekering) op naam van je vader/moeder te zetten; dat scheelt een hoop geld! Ondertussen bouw je zelf geen schadevrije jaren op dus is het uitstel van de lasten. Als de verzekering er achter komt beland je in het fraudesysteem van de verzekeraars, geloof ons: dat wil je niet.

Wij Nederlanders zijn het meest verzekerde volk ter wereld, wij willen ons tegen alles indekken. Bedenk vooraf of het écht nodig is om alle opties aan te vinken. Is jouw spaarrekening voldoende om nieuwe motorkleding aan te schaffen als je gevallen bent? Moet je echt extra zaken meeverzekeren voor €xx per maand?

Keuze gemaakt voor een verzekeraar? Kijk dan naar ervaringen van anderen: Betalen ze snel uit, is de klantenservice goed bereikbaar snel in het oplossen, zijn de kleine lettertjes eerlijk, etc.


Wij willen graag onafhankelijk blijven dus krijgen wij geen geld voor deze verwijzingen!
Goede verzekeringsopties zijn de MAG motorverzekering of Combimotors.

Een verzekering die voor mij voordelig is kan voor jou heel anders uitpakken dus doe zelf onderzoek.