Informatie

Motor uitlaten uitgelegd


Bakker Motors, mijn motor klinkt als een naaimachine, welke uitlaat kan ik het beste kopen?

We krijgen zeer regelmatig de vraag om te adviseren over een andere uitlaat. Iets meer of zwaarder geluid dan de standaard uitlaat en ook weer niet zo hard dat de hele buurt wakker wordt als je ‘s morgens vroeg de straat uit rijdt.

-> Dit bericht geeft je veel informatie over uitlaten, maar moet geen aanleiding zijn om ons te bellen met al je uitlaat vragen. ~sorry~

Arrow Aftermarket uitlaten slip-on demper

Bij een vervangingsuitlaat spreken we meestal alleen over de einddemper, het laatste stuk van de uitlaat, de zogenaamde slip-on. Zo’n sportuitlaat (sportiever geluid) is relatief makkelijk te vervangen. Er zijn ook volledige uitlaat systemen te verkrijgen, compleet met de bochten vanaf het motorblok. Deze laten we nu buiten beschouwing.
Iedere motor zal weer anders klinken met een andere aftermarket uitlaat en er zijn erg veel verschillende merken en types te verkrijgen zodat wij ook geen standaard antwoord kunnen geven. Over 1 merk is iedereen het wel eens: Akrapovic. Dit is dan ook meteen het aller duurste, denk maar in de richting van €1000,- en vaak ver daarboven. Lang niet voor iedereen weggelegd. Uit ervaring weten we dat een motor met een Akra wel beter verkoopt! Kijk snel in onze showroom of we nog een motor met Akrapovic hebben staan! Een goede kwaliteit e-keur einddemper (zoals MIVV) begint vanaf 350 Euro. We nemen je hieronder mee in termen en karakteristieken.

Yoshimura Aftermarket uitlaten slip-on demper

Vermogenswinst

MIVV Aftermarket uitlaten slip-on demper

Als je je verdiept in de uitlaatdempers valt het op dat alle merken vermogenswinst claimen maar uit diverse tests is gebleken dat dit vaak niet het geval is, sterker nog: mínder pk’s op het achterwiel is gebruikelijk. Toch zal iedere motorrijder volmondig claimen dat zijn motor veel sterker is geworden. Soms wijzigt er iets in de vermogens afgifte van de motor, meer koppel maar minder topvermogen, en dat kun je wel degelijk merken! Maar vaak is het perceptie. Je oren horen meer lawaai/gebulder en dit associeer je met meer vermogen. Aangezien motoren veel meer pk in huis hebben dan je in dagelijks rijden gebruikt, kun je je ook afvragen of die 1 of 2 pk extra sowieso wel merkbaar zal zijn.

Gewicht

Termignoni Aftermarket uitlaten slip-on demper

Ook een sterk verkooppunt. Een origineel chroom/metaal uitlaatdempertje weegt tegenwoordig al gauw meer dan 5 kilo. Een ultra lichte Titanium of Carbon variant zal ongeveer 2 kilo wegen. Dat klinkt nog best als winst! Sommige merken bieden nog een katvervanger of decatalysator aan, hiermee verwijder je de katalysator, dat scheelt natuurlijk nog meer gewicht. Strikt genomen is je motor dan niet meer goedgekeurd voor de openbare weg. Bijkomend nadeel is dat je motormanagement vaak aangepast moet worden, dus laten we deze optie achterwege. En 3 kilo gewicht besparing op een motor van pakweg 250 kilo/90pk ga je niet echt merken.

Visueel

Met name motoren van iets van een jaar of 10 oud kunnen opeens weer een stuk moderner ogen met een andere uitlaatdemper (slip-on) gemonteerd. Grote ronde chromen pijpen die vervangen worden door een kortere ovale demper kunnen je motor enorm verjongen. De meeste uitlaatmerken hebben dan ook nog een breed aanbod met ronde, ovale, vierkante en hexagoon varianten, af te werken in chroom, geborsteld aluminium, mat zwart, afdek kapjes in carbon, titanium, etc, etc. Op een chopper hoort natuurlijk gewoon een dikke chromen pijp, maar in bijvoorbeeld mat zwart kan ook erg mooi zijn! Een andere uitlaat kan wel precies het verschil maken tussen een motor en jóuw motor.

Geluid

Scorpion Aftermarket uitlaten slip-on demper

Kijk, nu komen we bij het punt wat iedereen zal ervaren. Verreweg de meeste vervanginsdempers zullen luider en een dieper/zwaarder geluid geven. Een zwaarder geluid betekent overigens niet altijd MEER geluid. Volledig Carbon uitlaten (vaak is het een carbon schil voor de looks) hebben een dieper geluid, titanium zal over het algemeen iets scheller klinken. Carbon wordt niet zo warm en is na een paar minuten ook helemaal afgekoeld, makkelijk als je motor onder een motorhoes woont. Titanium is erg dun en ultra licht, Aluminium is weer wat dikker dus zal minder snel een deukje oplopen. Een krasje in RVS/chroom is in sommige gevallen zelfs nog weg te polijsten dat is bij de andere materialen niet mogelijk. Het ‘napruttelen’ bij gas loslaten is voor sommigen ook een prettige bijkomstigheid van een andere slip-on.
Op het kentekenbewijs en VIN plaatje op de motor staat vermeld hoeveel geluid de motor mag produceren. Overigens kun je altijd een boete krijgen voor onnodig geluid produceren, zoals aan je gashendel hengsten voor een stoplicht, zelfs met een standaard uitlaat.

Kost dat dan? Als bestuurder van een motorvoertuig onnodig geluid veroorzaken met dat voertuig – €390 (bron: overheid.nl / 2020)

Naar Occasions
Vance& Hines Aftermarket uitlaten slip-on demper

DB-Killers en e-keur

Aanbeland bij het grootste discussiepunt onder motorrijders: de decibel killers, feitelijk de grootste geluid filters in een uitlaat. Bij veel modellen gemakkelijk te verwijderen waardoor een motor opeens veel meer lawaai maakt (soms tot aan tering hard), maar dit kan per merk erg verschillen. Wettelijk is dit verboden en in het buitenland wordt hier vaak streng op gecontroleerd. Alleen uitlaten met een e-keur zijn goedgekeurd (gehomologeerd) voor gebruik op de Europese wegen. Een goedgekeurde demper heeft de ‘E’ met een getal erachter, in de uitlaat geslagen staan. Dat getal geeft alleen aan in welk Europees land de goedkeuring is gedaan. Goedkope (Alibaba) uitlaten hebben dit keurmerk niet! Zonder dB-killer is het e-keur niet geldig. De rijders met een ‘open’ pijp hebben zowel in Nederland als in het buitenland ervoor gezorgd dat wegen, dijken en bergpassen afgesloten zijn voor motorrijders vanwege de geluidsoverlast. In verreweg de meeste gevallen zul je zelfs vermogen verliezen zonder de db killers.
Ons advies: laat de dB-killer er maar lekker in, daar wordt niemand slechter van. Ook minder vermoeiend voor jezelf!

Tip: Op een dikke 2 cilinder nooit de dB-killers verwijderen uit volledig Carbon dempers, die kunnen werkelijk barsten door de luide klappen van de twin!

Geluid tuning en vlinderklep

IXIL Aftermarket uitlaten slip-on demper

Sinds enkele jaren zijn de motorfabrikanten aan het geluid-engineeren (sound tunen) geslagen, de originele uitlaten klinken niet meer zo zacht en duf als voorheen. De grenzen van de toegestane waarden worden opgezocht en met hulpmiddelen aangepast. De vorm van de demper is niet meer de enige geluids-kleurmaker. Aan de hand van de gashandel-stand wordt een klep in de uitlaat open of dichter gezet, wat de doorstroom van lucht en geluid beïnvloed. Bij de meeste aftermarket dempers is er geen vlinderklep meer aanwezig en zit je dus met losse kabels die je weg moet werken en soms een foutmelding op je dashboard krijgt.
Zonder deze kunstgrepen kunnen overigens de wettelijke voorschriften voor geluidsdemping nauwelijks nog gehaald worden.  Een mooi voorbeeld is de nieuwe Honda Africa Twin CRF1000L waarbij de behoefte voor een vervangingsdemper niet echt meer noodzakelijk is, die uitlaat klinkt standaard al echt heerlijk. Bij sommige chopper modellen vraag je je af hoe het mogelijk is dat er een goedkeuring voor is gegeven, maar door goed te tunen kunnen ze nét binnen de lijntjes blijven.

Aangezien de slip-on dempers redelijk universeel zijn moet deze nog wel op jouw motor passen. Dit wordt meestal bewerkstelligd door een stukje pijp wat op maat gemaakt is voor jouw type motor. Deze link-pijp past op het laatste stuk uitlaatbocht van je motor en maakt (vaak) een mooie slinger zodat de slip-on precies zo op je motor past dat de bestaande ophangpunten van de originele demper gebruikt kunnen worden voor montage. De link-pipe heeft de juiste diameter en bevestigingsmaterialen om aan beide kanten goed af te dichten. Zo af en toe is er voor een bepaald type motor geen vervangingsuitlaat te verkrijgen, een custom link-pipe kan dan de oplossing zijn, dit maken kost echter veel tijd en kunde. Zoek hiervoor een gespecialiseerd bedrijf.

Wrappen Wikkelband

Er zijn verschillende lezingen over het nut van het wrappen van uitlaatpijpen. Hoe heter de uitlaatgassen in het begin traject van de uitlaat zijn, des te sneller deze de uitlaat verlaten. Een vermogenswinst zou hier te behalen zijn. Dit wikkelband of wrap zorgt er wel voor dat de buitenkant van je uitlaat veel koeler blijft, kom je vaak met je been/broek tegen de uitlaat dan kan dit een smeltplek voorkomen. Dit band is meestal van glasvezel dus niet met je blote handen aanraken.
Het wordt voornamelijk gedaan omdat het er stoer uitziet, of om zaken als roest te verbergen. Het zorgt er ook voor dat het geluid van de uitlaat iets donkerder wordt. Wikkel de eerste ~10cm vanaf het motorblok maar NIET, we hebben recent een gewrapte uitlaat gehad die de hitte toch niet helemaal aan kon.

Akrapovic Aftermarket uitlaten slip-on demper

Bakker Motors kan vele merken en types uitlaten leveren en monteren.
Wij zijn Honda en Japanse merken specialist.

Heb je helemaal geen motor? Kijk dan HIER eens!