Welke motornavigatie is nu het beste, TomTom of Garmin?
Dat is de vraag die veel motorrijders stellen, en er is zeker geen goed antwoord mogelijk. Je kunt sowieso al afstuderen op het hele naviagatie-gebeuren met de steeds slimmer wordende apparaten. Kijk maar eens op de site van MrGPS, overigens een aardige peer die nooit te beroerd is om even te helpen of adviseren, het staat bomvol met informatie, tips en trainingen. Naast TomTom en Garmin zijn er overigens wel meer opties zoals GoRider, GPS Globe, goedkope ‘China’ of ‘Aldi’ producten of kun je natuurlijk een smartphone met juiste (waterdichte) houder op het stuur monteren. Ben je eenmaal een product gewend dan zul je meestal bij dat merk blijven omdat je bijna blind je weg op het toestel kunt vinden en overstappen naar een andere interface nu eenmaal flink wennen is. Waar iedereen het wel over eens is, is dat TomTom met zijn Kronkelroutes wel voor een flinke boost heeft gezorgd onder motorrijders. Wat is dit een fantastische optie, je stelt in dat je naar bijvoorbeeld Zwolle wilt rijden maar dan via een route met zoveel mogelijk kronkels, bochten en heuvels. En huppa, daar heb je zonder veel moeite opeens een leuke route. Garmin heeft dit ook heel snel in hun systemen toegevoegd met de Adventure routes.
Waarom zijn motor navigatie systemen zo duur?
Er zijn een paar grote verschillen met een kastje dat je in de auto kunt ophangen. Als eerste moet de navigatie waterdicht zijn en veel robuuster vanwege de trillingen die je op een motor hebt, dit is ook de reden waarom een smartphone niet altijd een goede optie is op bijvoorbeeld jouw dikke 2 cilinder die je stuur doet trillen en rammelen. Daarnaast zitten er andere schermen op die je ook met motorhandschoen kunt bedienen. En er moet natuurlijk nog bluetooth op zitten om jou de gesproken informatie in je helm te laten horen.
Welke moet ik dan kiezen?
Eigenlijk zijn een een paar vragen die je jezelf moet stellen:
- Wat is mijn budget (denk daarbij ook aan de houders die er nog bij komen)
- Hoe vaak ga ik de navigatie gebruiken
- Waarvoor wil ik de navigatie gebruiken
- Wil ik zelf routes maken en op welke software doe ik dat het liefst
- Wil ik regelmatig de routes kunnen delen met anderen
- Wat moet de navigatie allemaal nog meer kunnen (multimedia)
Met dit wensen lijstje kun je gericht verder gaan zoeken, maar zal de helft van de aangeboden apparaten al afvallen. Bij de instapmodellen is het bijvoorbeeld vaak erg omslachtig, of zelfs niet mogelijk, om gedownloade routes in te laden. Nog 1 tip: probeer hetzelfde merk te kopen als de vrienden in je motor-tour-club, ondanks dat tegenwoordig de routes prima uitwisselbaar zijn maakt elk merk zijn eigen keuzes in een route. Er zijn nu eenmaal meer wegen naar Rome.
Miskoop?
Eigenlijk hoef je daar niet bang voor te zijn, alle kastjes doen het in de basis goed, ook de c-merk apparaten. Met een beetje up-to-date kaart brengen ze je overal waar je moet zijn. Gebruiksgemak is iets waar je aan went en functionaliteiten zijn extra’s waar je ook zonder kunt.
Sommige (top-) apparaten zitten ramvol met snufjes en opties, van MP3 spelers, handsfree bellen, digitale brandstofmeter, bandenspanning controle, routes delen via bluetooth of cloud, action-camera bedienen tot aan live file meldingen. En volgende maand zijn er weer meer nieuwe opties, maar of je ze ook echt gebruikt….?
Life-time kaartupdates, de grootste misvatting.
Lifetime betekent zo lang als de fabrikant het toestel ondersteund, dat kan bij sommige modellen al binnen 5 jaar ophouden! Dus niet zo lang als het toestel bij jou in dienst is. Mooi als je dit ‘gratis’ bij je toestel krijgt maar bedenk dit wel als je dit los aanschaft.
Verschillen tussen TomTom en Garmin
Beide toestellen kunnen heel veel en zijn daarin vergelijkbaar, kwalitatief doen ze ook niet onder voor elkaar. Tomtom is iets gebruiksvriendelijker en Garmin heeft wat meer instelmogelijkheden maar is daardoor wat ingewikkelder. Garmin kan overweg met de gratis OSM kaarten en dus ook bruikbaar buiten de verharde weg., het uitvogelen hoe dat te gebruiken vergt veel tijd. De meest verkochte: TomTom 550
Update: Na een aantal jaar Tomtom ben ik zelf overgestapt naar Garmin, en zoals verwacht zijn veel dingen hetzelfde. De opties in de menu’s zijn af en toe even zoeken, sommige dingen zijn beter of gemakkelijker maar daar staan ook wel een paar dingen tegenover die ik echt mis, onlogisch vind, of zelfs constant niet terug kan vinden. Tot dusver heeft TT een lichte voorkeur, met name updaten gaat in Garmin nogal eens mis, die software is nogal snel van slag.
Zoals in het begin al beschreven zijn motornavigatie systemen een vak apart geworden. Wij kunnen geen keuze voor jou maken, wel kunnen we de systemen leveren en op jouw motor bouwen. We bespreken dit graag met je onder het genot van een bakkie koffie of thee.