Koud op de motor!

Gevoelstemperatuur 
warme motorkleding gevoelstemperatuur koud

Hoe werkt dat nu eigenlijk? Als je op de motor zit is het altijd weer een stuk kouder dan je vooraf verwacht had. Als het buiten nog zo’n 5 graden Celsius is lijkt het wel alsof je tenen eraf vriezen als je een poosje op de motor hebt gezeten. Op het journaal strooien ze in de winter ook vaak met deze term: gevoelstemperatuur. De buitentemperatuur kan dan nog wel meevallen maar door wind keldert de temperatuur aanzienlijk, tenminste zo ervaren we dat. Op de motor gebeurt dit natuurlijk nog veel forser: je genereert constant wind, rijwind.

Om de gevoelstemperatuur (windkoude/windchill) exact weer te geven zijn er uitgebreide studies en experimenten geweest die tot de JAG/TI methode resulteerde. In het bijgevoegde schema is heel goed te zien wat de temperatuur doet bij een bepaalde windsnelheid. Aan de bovenkant zie je de buitentemperatuur en aan de linkerkant de windsnelheid. Ik denk dat je de rijsnelheid minimaal gelijk kunt stellen aan de windsnelheid, hoewel meewind en tegenwind een enorm verschil maken.

Motorrijden koud gevoelstemperatuur

Er zijn genoeg mensen die nog met een paar graden boven nul de motor pakken, vanaf nu realiseer je je ook dat het voor je gevoel ook gewoon echt keihard vriest!

Zaak dus om goede kleding aan te trekken. Ten eerste een goed motorpak maar zeker je romp moet goed warm blijven dus een extra trui of bodywarmer, of beide, is aan te bevelen. Speciale thermo onderkleding kan ook goed werken, hoewel je dan bij aankomst jezelf echt helemaal moet uitkleden voor bijvoorbeeld een gewone dag op het werk is meestal niet echt handig. Voor je handen is het lekker om handvatverwarming te hebben!

Alles om lekker warm te blijven hebben we gewoon op voorraad op onze kleding afdeling, en anders kunnen we het wel voor je bestellen!

IXS Bodywarmers €79,95 nu €49,95!  (op=op)