Honda Monkey 125 krijgt een update

2022 – Omdat de Monkey uit 2018 niet door de Euro5 keuring kwam staat deze geinige minibike niet op het modellenlijstje van dit jaar. Honda heeft, zoals al eerder op deze site beschreven, afgelopen jaar erg veel motoren aangepast om ze aan de laatste milieunormen te laten voldoen. Deze kleine fun-bike was echter nog niet aan de beurt geweest maar is nu flink onder handen genomen en zal als 2022 model weer op de verkooplijst te vinden zijn.

Je moet van goede huize komen om de uiterlijke verschillen te ontdekken, maar de motor heeft bijvoorbeeld een geheel nieuw motorblok. Het getrainde oog kan dit herkennen aan de carterdeksel-afdekking en olievuldop die van plek gewisseld zijn. Een ander opvallend detail is dat de two-tone kleuren op de tank omgewisseld zijn, wat wit was is nu kleur en vice versa.

De grootste verandering

Dat is toch wel het nieuwe motorblok, tenminste nieuw voor de Monkey. Het is het heerlijke 1 cilinder 125cc blok wat ook al onder de vernieuwde MSX Grom te vinden is. De belangrijkste kenmerken van dit blok zijn pittig en enorm zuinig. Dat pittige is ook echt pittiger want je gaat van 7 naar 11 Nm! Ook de versnellingsbak is nieuw, je hebt er een extra versnelling bij gekregen, er zitten er nu 5 stuks op wat zeker op langere ritten meer comfort gaat geven. Meer comfort komt ook van de verbeterde veering, de zithoogte is 775 mm. Het gewicht is zelfs nog met 3 kilo omlaag gebracht naar 104kg.
Extra versnelling, minder gewicht, nieuw motorblok, maar gaat het daarmee ook zuiniger rijden? Honda claimt een zeer zuinig verbruik van 1,5 l/100 km! Wat je dus verder brengt dan 1liter op 65km. Met een volle tank (5,6 l) rij je dus meer dan 350 km.

Qua techniek is Monkey ook een volwaardige motor: Rondom led verlichting, led display, ABS en een IMU die ervoor zorgt dat het achterwiel niet omhoog komt tijdens sterk remmen.

De motor is geschikt vanaf A1 rijbewijs.


Voor het 2022 model komt er, naast de bestaande kleuren Banana Yellow en Pearl Nebula Red, ook een nieuwe kleur: Pearl Glittering Blue.