De Honda Monkey waanzinnig groot

HONDA MONKEY 125

Als je hem ziet ben je meteen verliefd, het kleine maar stoere formaat met de ronde vormen, chromen details, vrolijke kleuren en de dikke banden maken het oogfeest compleet.

De aantrekkingskracht van zo’n kleine maar toch volwaardige motor is ongekend. Niemand loopt door onze showroom zonder hem op te merken, nog eens naar te kijken, minimaal goedkeurend te knikken maar meestal hardop een positief geluid te laten horen.

Alles over de Monkey

Hoe het begon

Misschien ken je het verhaal al maar hoort er ook gewoon bij: in 1961 werd een Monkey in een Japans amusementspark (Tama Tech Park) als kindermotorfiets geplaatst en heette toen Z100, later kreeg het pas de aanduiding Z50. Het park was eigendom van Honda en had voornamelijk motorsport als thema. Bezoekers die op de Z100 reden hadden het gevoel op de motor eruit te zien als aap, het verklaart de naam Monkey, maar ook de populariteit van de attractie. Het hoge ape-hanger-stuur hielp daarin ook zeker mee. Halverwege de jaren ’60 leek het Honda een goed idee om zo’n Monkey op de markt te brengen. Aanvankelijk zonder vering maar met updates en verbeteringen werd het model steeds succesvoller. Het 4,5pk motorblok bleek ook nog eens ruim te voldoen om in de stad rond te rijden. We hebben het overigens nu nog steeds over 50cc brommertjes. Honda boorde een compleet nieuw segment aan. Vanaf de jaren ’70 kreeg het echt een cultstatus die vandaag de dag alleen maar groter is geworden. Na jaren van juridische strijd met de Japanse overheid is in 2007 de productie van de 50cc Monkey’s gestopt.
Ovezicht Monkey’s van 1960-2007

Meer Minibikes

Honda heeft, ingegeven door het succes van de Monkey, vele minibikes op de markt gebracht. Het bekendste voorbeeld is de Dax (ST50), met zn monocoque frame, lange zadel en daarmee geschikt voor een passagier. Net zoals bij veel Monkey’s was de uitlaat een lekkere beenwarmer.

Ook de minder bekende Honda CT50 Motra hoort in dat rijtje thuis. Begin jaren ’80 geproduceerd voor de Japanse markt en inzetbaar als werkezel, mede dankzij de lage gearing mogelijkheid, en nu enorm gewild. Honda Gorilla, Ape en Motocompo zijn ook leuk om eens op te zoeken. Recenter is de Zoomer (NPS50) nog het noemen waard. Concurrenten wilden ook een graantje meepikken en brachten identieke goedkope clonen (zoals Skyteam) of gelijksoortige modellen op de markt, voornamelijk zónder succes.

In 2014 bracht Honda de GROM / MSX 125 uit, een moderne mini-bike (pocketsize) motor met luchtgekoelde 125cc 1 cilinder, die de weg vrijmaakte voor de lancering van een nieuwe Monkey. De MSX is bewees dat er bestaansrecht is voor een kleine maar volwaardige motorfiets.

2021 Honda MSX 125 GROM

Nieuwste generatie

2022 HONDA MONKEY 125 Pearl Glittering Blue

10 jaar nadat de laatste Z50 van de band rolde vond Honda de tijd rijp om met een nieuwe Monkey op de markt te komen, de Z125. Geen 50cc maar een échte motor met het luchtgekoelde 125cc blok uit de Grom. Gezien de forse vraagprijzen van elke oude Monkey een goed moment, de verkoopcijfers van de nieuwste modellen bevestigden dat.
Een nieuw motorsegment was op de kaart gezet, mede dankzij het heerlijke uiterlijk met de ronde tank en retro details maar ook zeker vanwege de prestaties. Het is natuurlijk geen snelweg cruiser maar met een top van tegen de 100km/h kun je gerust een stukje randweg pakken. Het is ook echt een complete en moderne motor met koppeling, versnellingsbak, elektrische ontsteking, LED verlichting en ABS. Het maakt niet uit welk motorrijbewijs je hebt, iedereen mag deze vrolijke motor rijden, alleen al de gedachte aan een ritje moet je blij maken.

Showroom

Wij hebben regelmatig een Monkey occasion in de showroom staan, maar ze zijn ook vaak weer snel weg! Check dus eerst óf we er 1 hebben staan voordat je van plan de vloer onder te komen kwijlen.

Wereldster

Honda Monkey125 blauw 2018

De Monkey leent zich natuurlijk enorm als fotomodel, van jong tot oud wil ermee op de foto en dat al sinds 1960. Gooi het in een zoekmachine en je kunt uren kwijtraken aan plaatjes en filmpjes kijken. Het lekkerste is plaatjes scrollen in Pinterest, waar je natuurlijk ook even ons account volgt, je bent dan de eerste die ziet wat we de showroom ingereden hebben! Het prikkelt en inspireert mensen, zelfs tot het maken van een wereldreis op de Monkey125, waarbij het superlage verbruik van 1 op 65 zo volbepakt niet meer behaald zal worden. Vanwege het compacte formaat en lage gewicht is de Monkey veel gebruikt als extra vervoersmiddel in een camper, past vaak met gemak in de interne berging.

Custom

Het aanpassen van je Monkey naar je eigen wensen is altijd een onderdeel geweest van de cultstatus en is vandaag de dag nog springlevend en groter dan ooit. Het aanbod van veelal Japanse custom parts is enorm, waarbij de prijzen nog best betaalbaar zijn, we hebben het immers niet over high-performance motoren met de bijbehorende kwaliteitseisen. Vanwege de relatief simpele techniek is customizen van je Monkey mogelijk voor iedereen die een ringsleutel kan vasthouden. Op internet zijn werkelijk schitterende projecten te bewonderen, van ingetogen en subtiel tot zeer uitbundig! Enkele voorbeelden:

Monkey 125 Feiten en cijfers

 • Zuinig in gebruik (1op 65)
 • Lichtgewicht (107kg rijklaar)
 • A1 rijbewijs geschikt
 • Voor alle leeftijden (van 18 tot 88)
 • Geschikt voor offroad rijden
 • Geschikt voor woon-werk verkeer
 • Altijd parkeerplek
 • Creëert een lach bij iedereen
 • Veroorzaakt gesprekken met vreemden
 • Zeer waardevast, dus goedkoop
 • Uiterst comfortabel
 • Retro maar zeer modern
 • Kekke animatie in de display bij start

Nadeel: Je raakt je grote/dure motor bijna niet meer aan!

Ook de aanschaf van een nieuwe Monkey is mogelijk bij Bakker Motors Zaandam

Lees hier de Monkey updates voor 2022: