Dagelijks krijgen wij vragen over E10 benzine of zien we de gevolgen van bio-ethanol bij een motor die lang heeft stilgestaan. We leggen je graag uit hoe het in elkaar zit.
Dit is een onderwerp waar je op kunt afstuderen dus proberen wij het zo kort en bondig mogelijk te houden. En we hebben het zeker niet over of deze ontwikkelingen zinvol of nuttig zijn voor het motorblok, de uitlaatgassen, verbruik, het milieu of onze gezondheid.
Welke benzine moet ik tanken, wat gooi ik in mijn motor?
Wat is er aan de hand
Sinds 1 oktober 2019 is het bio-ethanol (brandstof gemaakt uit plantenresten/biomassa) gehalte in de Euro95 benzine verhoogd van 5% naar 10% daarom heeft het nu ook het label E10 gekregen.
Bio-ethanol heeft de vervelende eigenschap dat het rubbersoorten, polyester, fiberglas en aluminium aantast. Het smeert minder goed, trekt vocht aan en het verbruik is minder zuinig. Als het ouder wordt gaat het scheiden van de benzine en ontstaat er een smurrie onderin je tank. Het percentage is erg laag dus meteen in de paniekstand schieten is niet nodig.
Kan ik wel gewoon E10 tanken met mijn motor?
In principe is er niets aan de hand als je E10 tankt, je motor zal er niet echt slechter van lopen.
Grofweg de richtlijnen voor motorfietsen:
- Bouwjaar vóór 2000 beter om GEEN E10 te tanken
- Bouwjaar ná 2000 wel E10 tanken
- Carburateur motoren beter om GEEN E10 tanken
- Injectie motoren wel E10 tanken
- 2-tact motoren zeker NIET op E10 rijden!
Ook motoren van voor bouwjaar 2000 met een carburateur zullen gewoon doorrijden als je E10 tankt, probeer er alleen een uitzondering van te maken.
Je kunt HIER ook nog nakijken of jouw motor geschikt is voor E10.
Kort door de bocht:
Rij je veel? E10 of E5
Rij je weinig? E5
Een hoop ophef dus?
Nee! De problemen komen namelijk pas later. In het brandstof systeem van je motor zitten veel delen van rubber of aluminium deze kunnen worden aangetast door de ethanol. Het aantrekken van vocht in je tank is ook af te raden, dit heeft namelijk niets te maken met ‘rijden op waterstof’. Doordat ethanol snel verouderd is het zeker raadzaam om alle motoren die enkele maanden stil gaan staan preventief te behandelen. Dat kan door benzine stabilator/additieven zoals Forté motor power II of Xeramic Fuel Stabilizer (te koop bij ons in de winkel) toe te voegen aan de laatste tankbeurt, motor even laten lopen, en klaar voor stalling. Of door het tanken van Premium benzine Euro98 / Super Plus 98 zoals:
BP Ultimate 98 | Shell V-power | Esso Synergie Supreme+ 98 | Texaco XL Super 98 | Tango/Tinq Super Plus 98. (*)
De aanduiding E5 achter Superplus 98 geeft aan dat deze Superplus 98 tot maximaal 5% ethanol kan bevatten(*).
Witte pompen kopen vaak restpartijen benzine in, ga ervan uit dat de kans groter is dat daar wel ethanol in een 98 variant aanwezig is.
(*) bij premium brandstoffen wordt vaak het E5 logo weergegeven, dit wil niet automatisch zeggen dat er 5% ethanol in zit. Er moet een logo op de pomp staan en een E0 logo bestaat niet. Deze merken hebben aangegeven op dit moment GEEN ethanol aan de premium benzine toe te voegen. Of dit altijd zo zal blijven is niet te zeggen. Leesvoer HIER.
Volgens de Europese Norm EN 228 is bijmengen van 5% bio-ethanol aan conventionele benzine (dus ‘E5’) toegestaan.
Hoe lang is E10 houdbaar?
Hierover lopen de meningen nogal uiteen en er worden getallen geroepen tussen de 1 en 3 maanden. Het is wel zeker dat na enkele weken de chemische bestanddelen zich al van elkaar gaan scheiden. Ik denk dat het ook afhankelijk is waar je tankt, witte pompen hebben vaak wisselende kwaliteit benzine. Benzine bij een rustig station kan al ouder zijn op moment van tanken dan bij een druk tankstation.
Kan jouw motor beter geen E10 tanken, dan wordt het misschien tijd om HIER een mooie motor uit te zoeken die er beter tegen bestand is.
1e plaatsingsdatum 18 nov 2019
Nog een tip:
Heb jij nog een ouderwetse benzinekraan op je motor? Mooi! Draai de benzinekraan dicht en rij de straat op en neer tot de motor gaat stotteren. Nu zal er geen benzine in je carburateur staan en kun je de motor stallen voor langere tijd.