1 op de 3 automobilisten ziet de motorrijder niet!

Dat blijkt uit onderzoek van de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde), ik twijfel er niet over dat dit in Nederland anders is. 36% van de automobilisten zegt recent verrast te zijn geweest door een motorrijder omdat ze die niet hadden gezien of diens afstand of snelheid verkeerd hadden ingeschat. Bij jongere autobestuurders (tot 30 jaar) loopt dit op tot 50%! 76% heeft moeite motorrijders op te merken in het verkeer, maar zegt wel bereid te zijn om beter (twee keer) te kijken.
Veel ongevallen tussen motorrijders en automobilisten gebeuren omdat de automobilist de motorrijder over het hoofd ziet. Typische voorbeelden zijn ongevallen waarbij de automobilist een manoeuvre uitvoert en de motorrijder niet ziet aankomen of diens snelheid verkeerd inschat. Daarom is de Vlaamse Veilig Verkeer een grote campagne gestart met slogan “Je hebt kijken en kijken kijken”.
59% van de motorrijders gaat er van uit dat ze niet worden opgemerkt wanneer ze met de motor rijden. Naast affiches, radio spotjes, online media aandacht en verspreiding van video’s zijn ook deze 10 tips onderdeel van deze campagne. 5 voor de automobilist en 5 voor de motorrijder zelf.

CAMPAGNE: KIJKEN KIJKEN OM ELKE MOTORRIJDER TE ZIEN

Voor de automobilist:

  1. Wees extra waakzaam op kruispunten
  2. Wees voorzichtig met manoeuvres
  3. Gebruik uw richtingaanwijzers
  4. Hou voldoende afstand
  5. Parkeer veilig

Voor de motorrijder:

  1. Zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent
  2. Pas uw positie aan aan het verkeer
  3. Anticipeer op kruispunten
  4. Opletten voor afslaande automobilisten
  5. Wees voorzichtig met inhalen

Hieronder 3 video’s voor de motorrijder (onderdeel van de campagne)

https://www.veiligverkeer.be/inhoud/campagne-kijken-kijken-om-elke-motorrijder-te-zien/